„Anul 2040 reprezinta anul in care populatia Romaniei cu o varsta de 65+ ani o va depasi pe cea cu varsta sub 24 ani, fiecare dintre aceste categorii reprezentand aproximativ un sfert din populatia Romaniei in acel moment.”
SCOP:
Asociatia CFA Romania a realizat un studiu privind atitudinea romanilor fata de imbatranire si asteptarile legate de responsabilitatea statului de a avea grija de cetatenii sai.
Pentru acest studiu a fost elaborata o metodologie care implica si un sondaj de perceptie in randul populatiei. Sondajul a fost elaborat de Asociatia CFA Romania si a fost promovat, in prima faza in mod organic, obtinandu-se astfel peste 350 de raspunsuri. Pentru a asigura reprezentativitatea esantionului, acest sondaj a fost extins si s-a apelat la ajutorul unei agentii specializate in sondarea populatiei (800 de repondenti).
Rezultatele sondajului, impreună cu o examinare a status quo-ului demografic, social si economic din Romania, precum si solutiile propuse de autorii acestui studiu privind imbatranirea populatiei sunt complementare campaniei de educatie financiara “Generatia I” – Generatia Independenta, campanie la care Asociatia CFA Romania lucreaza inca din anul 2018.
CONTINUT:
In cadrul acestui studiu s-au analizat si s-au concluzionat urmatoarele:
– o analiza a situatie demografice din Romania urmarind cum a evoluat populatia Romaniei in ultimii 20 ani si care sunt proiectiile pentru orizontul de timp 2050 la nivel de categorii de varsta.
– evolutia ratei de dependenta (persoane in varsta de 65+ ani raportat la persoanele active)
– evaluarea productivitatii muncii in Romania
– analiza drepturilor castigate sub forma de pensii de stat cu includerea mai multor scenarii care i-ar putea aduce pe romani mai aproape de ceea ce ei au estimat ca ar fi o pensie „decenta” in cadrul chestionarului realizat de CFA Romania (reprezentand aproximativ 75-80% din salariul mediu net in timp ce pensia medie din Romania in acest moment reprezinta 40-45% din salariul mediu net). Pensia „decenta” este urmarita si din perspectiva efortului bugetar.
– perspectiva asupra varstei reglementata de pensionare introducand aici si o analiza a discriminarii pe piata muncii din motive de varsta (fenomen de discriminare cunoscut sub numele de „ageism”)
– perspectiva asupra statului social („welfare state”), istoria contractului social si ce tip de contract social guverneaza raporturile romanilor cu statul roman. Analizam, de asemenea, si unde se pozitioneaza Romania fata de alte state europene.
– analiza si dezvoltarea solutiilor din perspectiva politicilor publice. Analiza componentelor din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta, reforma sistemului fiscal, a sistemului de pensii, piata muncii, dar si dezvoltarea parteneriatelor public private si reforma in sistemul de sanatate.
– analiza si dezvoltarea solutiilor din perspectiva finantelor personale. Studiul actual are complementaritate in campania „Generatia I” – Generatia Independenta. Romanii pot urmari principiile independentei financiare – care presupune si independenta fata de statul social si serviciile sociale – pentru a-si asigura un trai mai bun prin consolidarea pozitiei personale in ceea ce priveste economisirea si investitiile.
– raspunsurile romanilor la intrebarile continute de chestionar sunt analizate si interpretate in cadrul studiului.